Återigen tal om proportioner

Ja, du har helt rätt Lottie; Allt handlar om proportioner!

Som en reflektion på mitt föregående inlägg ska jag bara länka till följande artikel: Lite pang för pengarna

Här står bland annat att läsa att Sveriges försvar kostar ca 40 miljarder per år, varav 13-17 miljarder går till materielinköp. Sätter man detta i relation till småpengarna (2,5 miljarder) som det kostat att skicka upp rymdsonden Phoenix till Mars så inser man att jo, vi svenskar är oxå bra på att slösa med våra skattemedel. Frågan är ju vad vi i Sverige ska ha ett starkt försvar till när det inte finns någon hotbild. Men det är klart, industrin måste ju hållas igång... :-)

Jag håller fast vid min bestämda uppfattning att dom mest lönsamma branscherna är sex, vapen och knark. Frågan är ju bara vilken av dom man ska ge sig in i...

Kommentarer
Postat av: Mia

Sex givetvis. Man ska ALLTID försöka förena nytta med nöje. Tycker jag. Haha. Fast iofs, knark. De säger ju att man kan ha så kul när håller på med sånt innan de dragit ner en i skiten.. Haha. Ja, det tåls kanske att tänka på. Huuu.

2008-05-26 @ 20:06:21
URL: http://nielsensdagar.blogg.se/
Postat av: Sandra

Starkt försvar? Vart då? Det görs väl och har gjorts massor av nedskärningar inom försvaret i Sverige? Visst slösas det pengar. Har det alltid gjort och kommer alltid göra. Lösningen till problemet ligger snarare i att hjälpa till och göra u-länder självgående i den mån det går. Det är iaf realistiskt. Det är inte rättvist att typ 10% av världen förfogar över 90% av tillgångarna. Men livet är inte rättvist, har aldrig varit o kommer aldrig vara. Men vi kan göra hörnen mindre vassa.:-)

2008-05-26 @ 21:58:59
URL: http://sandraiam.blogg.se/
Postat av: Anders

Mia: Nytta med nöje... Ja absolut... iaf om man inte behöver smutsa ner sina egna fingrar... :-P



Sandra: Trots nedskärningar så satsas det fortfarande enligt mig alldeles för mkt på försvaret.

Läste idag att 20 % av jordens landyta ägs av 26 personer, sånt tycker jag är intressant... :-)

2008-05-26 @ 23:44:40
URL: http://anderstankar.blogg.se/
Postat av: Sandra

Japp det är intressant. Själv äger man inte en kvadratcentimeter.



Gällande försvaret. Tycker du att vi ska avkaffa vår militär helt o hållet? Kanske är lika bra att halvera poliskåren också. :-D I vår fredliga värld behövs säkert inte det heller.

2008-05-27 @ 10:16:46
URL: http://sandraiam.blogg.se/
Postat av: Anders

Sandra: En komplex fråga angående försvaret. Frågan är ju om det är rimligt att finansiera vapentillverkningen i den utsträckning som görs med skattemedel. Pengar som naturligtvis skulle kunna användas på bättre sätt, men å andra sidan så är det ju bra för i-länderna, inkl Sverige, att vi exporterar vapen till fattigare länder för att hålla nere deras möjligheter till ekonomisk tillväxt.

2008-05-27 @ 10:44:16
URL: http://anderstankar.blogg.se/
Postat av: Lottie

Du har rätt Anders, det är t.o.m över 43 miljarder som går till Försvarsdepartementet. Allt det används inte till vapentillverkning dock. (se på riksdagens hemsida under budgeten) Neddragningar har gjorts, försvarsministern avgick ju t.o.m.



Försvaret behöver nog finnas men man måste rikta in sig på andra saker, jag tror man börjat satsa mer på fredsbevarande styrkor och sån´t, sverige har ju t.ex många soldater i Bosnien.



På tal om finansiering, det skulle vara intressant att veta vems pengar som finansierar NASA´s verksamheter, undrar om inte det varierar beroende på projekt, kanske fler länder är inblandade.





2008-05-27 @ 13:07:06
URL: http://lbblogg.blogspot.com
Postat av: Sandra

Finns en hel del annat som våra skattepengar går till som jag hellre skulle ta en tugga ur än vårt försvar. Vår försvarsmakt dvs den del som försvarar vårt lands gränser o tränas för att hjälpa till vid diverse kriser är inte den del som säljer vapen. Där får du nog se till vår regering. För vart tar pengarna i det maskineriet vägen?

2008-05-27 @ 17:43:25
URL: http://sandraiam.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0